Πέμπτη, 17/08/2017

IDEA_LOGO

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα22
mod_vvisit_counterΕχθές5
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα72
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα136
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα308
mod_vvisit_counterΠερασμένο μήνα1047
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες174871
biblio1
Η ταινία της εβδομάδας
cinema
Theater
Home Επισκέψιμοι Χώροι Καταφύγιο Λύκου
 
Καταφύγιο Λύκου

Στην Ελλάδα, η κατοχή του λύκου είναι παράνομη σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα από το 1969. Στο πλαίσιο συμμετοχής του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο πρόγραμμα LIFE «ΛΥΚΟΣ», το οποίο υλοποίησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 1998 έως το 2001 δημιουργήθηκε το Καταφύγιο του Λύκου, ένας ειδικός χώρος για τη φιλοξενία αιχμάλωτων λύκων, που προέρχονται είτε από κατασχέσεις, είτε από ζωολογικούς κήπους. Οι πρώτοι λύκοι προήλθαν από το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών της Αίγινας, στο οποίο κατέληξαν μετά το κλείσιμο ζωολογικών κήπων της Αθήνας (Εθνικός Κήπος, Νέα Φιλαδέλφεια), ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εδώ και λύκοι από κατασχέσεις αλλά και από τον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας.

Οι λύκοι αυτοί, απομακρυσμένοι από τη φυσική κοινωνική τους ομάδα, την αγέλη, από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας ζήσει σε άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο, όπως και οι αιχμάλωτες αρκούδες, δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και κατά συνέπεια, και αυτοί είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μετά την εισαγωγή και την περίθαλψή τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό και αφού στειρωθούν μεταφέρονται στο Καταφύγιο του Λύκου, στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δίπλα σε αυτό λειτουργεί και υποδέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο, καθημερινά Κέντρο Ενημέρωσης για το λύκο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και όπου γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας που δυστυχώς κατέχει ο λύκος στη συνείδηση των ανθρώπων. 

Οι Λύκοι του Περιβαλλοντικού Κέντρου

Οι αγέλες του Καταφυγίου του Λύκου          

Οι λύκοι που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά, έχουν σχηματίσει δύο διαφορετικές αγέλες, οι οποίες, ζουν σε ξεχωριστούς χώρους, 20 και 50 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στο πρώτο χώρο, φιλοξενείται η αγέλη του Χορτιάτη με πέντε λύκους, ενώ στο δεύτερο χώρο η αγέλη της Λύκαινας με εννιά λύκους. Επειδή ελάχιστοι λύκοι είχαν ονόματα από τους κατόχους τους, δόθηκαν σ’ αυτούς νέα ονόματα τα οποία συνδέονται με την περιοχή από όπου προέρχονται, με μυθικά πρόσωπα της περιοχής ή την ελληνική μυθολογία γενικότερα.


Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του Αρκτούρου.

www.arkturos.gr

 

 

kentro-lykou lykos-katafygio

 

likaina

 

Lykos1