Πέμπτη, 17/08/2017

IDEA_LOGO

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα13
mod_vvisit_counterΕχθές5
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα63
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα136
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα299
mod_vvisit_counterΠερασμένο μήνα1047
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες174862
biblio1
Η ταινία της εβδομάδας
cinema
Theater
Home Δ. Διαμερίσματα Δ.Δ Ασπρογείων
 

Δ.Δ Ασπρογείων ένα χωριό του δήμου Αετού χτισμένο στην πλαγιά ενός καταπράσινου βουνού, σαν μια αετοφωλιά πάνω σε βράχο.Βρίσκεται σε υψόμετρο 860μ. με βαρύ χειμώνα και δροσερά καλοκαίρια. Ο πληθυσμός του χωριού σήμερα δεν ξεπερνά τους διακόσιους (200) κατοίκους, ενώ κατά την δεκαετία 1930 - 1940 ξεπερνούσε τους χίλιους τετρακόσιους (1400) οι περισσότεροι από τους οποίους μετανάστευσαν σε χώρες μακρινές όπως ο Καναδάς, η Ηνωμένες Πολιτείες και η Αυστραλία. Όσοι παρέμειναν ασχολήθηκαν με την κτηνοτροφία, την γεωργία αλλά και, ένα μεγάλο μέρος, με την τέχνη του χτισίματος. Γνωστά είναι άλλωστε τα μαστόρια των Ασπρογείων.
Στα χρόνια του Μακεδονικού αγώνα το χωριό διατηρούσε πρωταρχικό ρόλο αφού τόσο ο Καπετάν Βαγγέλης (Βαγγέλης Γεωργίου) όσο και άλλοι οπλαρχηγοί καταγόντουσαν από εκεί.Οι κάτοικοι για να τους τιμήσουν για τον αγώνα για την Απελευθέρωση της Μακεδονίας έχουν στήσει μνημείο στην είσοδο του χωριού . Τα τελευταία 3 - 4 χρόνια γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια το χωριό να βγει από την αφάνεια . Το περίφημο λιθόστρωτο σε όλους τους δρόμους αλλά και ο κατάλληλος φωτισμός που έχει τοποθετηθεί ,δημιουργεί την αίσθηση στον επισκέπτη ότι ο χρόνος δεν έχει περάσει ποτέ από εκεί.
Στο χωριό λειτουργούν παραδοσιακά καφενεία που προσφέρουν από καφεδάκι, τσίπουρο και γλυκά του κουταλιού.
Το κλίμα στα Ασπρόγεια προσφέρεται για χαλάρωση, ξεκουράσει και ο παραδοσιακός ξενώνας που λειτουργεί μπορεί να γίνει το ορμητήριο για όλες τις γύρω περιοχές.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ασπρογείων διοργανώνει τις εκδηλώσεις στο παραδοσιακό Πανηγύρι στις 6 Αυγούστου (Μεταμόρφωση του Σωτήρως) με πλούσια χορευτικά αλλά και πολύ λαϊκό γλέντι.

Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!
Click image to open!