Κυριακή, 24/09/2017

IDEA_LOGO

mod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_countermod_vvisit_counter
mod_vvisit_counterΣήμερα6
mod_vvisit_counterΕχθές36
mod_vvisit_counterΑυτή την εβδομάδα6
mod_vvisit_counterΠερασμένη εβδομάδα126
mod_vvisit_counterΑυτό το μήνα1004
mod_vvisit_counterΠερασμένο μήνα586
mod_vvisit_counterΌλες τις ημέρες176153
biblio1
Η ταινία της εβδομάδας
cinema
Theater
Home Τα Νέα
 

ΚΕΝΤΡΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΧΕΙΜΑΔΙΤΙΔΑΣ ΚΑΙ ΖΑΖΑΡΗΣ

Σας ενημερώνουμε ότι στις 11-09-2009 εγκαινιάστηκε το Κέντρο Πληροφόρησης των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης παρουσία του Δημάρχου Αετού Κ Αναστασιάδη Σταύρου και μελλών του δημοτικού συμβουλίου ,του Νομάρχη Φλώρινας Κ. Βοσκόπουλου Ιωάννη και του Γενικού Γραμματέα Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας Κ. Λεούδη Ανδρέα καθώς  και μέγαλο αριθμό δημωτών του Δήμου Αετού που παρεβρέθησαν στα εγκαίνια.Τον αγιασμό διετέλεσε ο Μητροπολίτης Φλωρίνης Πρεσπών και Εορδαίας Κ.Κ ΘΕΟΚΛΙΤΟΣ. Το Κέντρο Πληροφόρησης των Λιμνών Χειμαδίτιδας και Ζάζαρης βρίσκεται περίπου 2 χιλιόμετρα έξω από το Δ.Δ Αγίων Αναργύρων του Δήμου Αετού,του Νομού Φλώρινας.Το οικοσύστημα των λιμνών ανήκει στο Ευρωπαϊκό δίκτυο προστατευόμενων περιοχών ΝΑΤURA 2000(Με τον όρο ΝΑΤURA 2000 καθορίζεται ένα σύνολο περιοχών,σε Ευρωπαικό επίπεδο οι οποίες έχουν αναγνωριστεί άξιες ιδιαίτερης προστασίας λόγω της σημασίας των οικοτόπων και ειδών,χλωρίδας και πανίδας, στην φυσική τους περιοχή). Το κέντρο είναι χτισμένο στις όχθες τις λίμνης Χειμαδίτιδας σε μια πανέμορφη τοποθεσία με πλούσια χλωρίδα και πανίδα.Στις λίμνες συναντάμε πολλά είδη πουλιών μερικά εκ των οποίων σπάνια και παγκοσμίως απειλούμενα.Ο επισκέπτης του κέντρου θα ενημερώνετε για τα είδη των πουλιών και των ψαριών που υπάρχουν στο οικοσύστημα καθώς και για την χλωρίδα  και πανίδα του οικοσυστήματος.Το πρόγραμμα ξενάγησης θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:

Στην αίθουσα υποδοχής θα γίνεται το καλωσόρισμα και οι επισκέπτες θα ενημερώνονται για τις λειτουργίες και τους χώρους του κέντρου ενημέρωσης , για την ιστορία των 4 λίμνων του λεκανοπεδίου Αμυνταίου,για το γεωμορφολογικό ανάγλυφο της περιοχής, για τους υδροφόρους ορίζοντες που συνδέουν τις 4 λίμνες μεταξύ τους καθώς και για μερικούς από τους κατοίκους της περιοχής των λιμνών όπως ο λύκος , η βίδρα και η αρκούδα.

Στην αίθουσα προβολής θα γίνονται προβολές σε μορφή video και powerpoint και θα ενημερώνονται αναλυτικότερα για τη χλωρίδα και την πανίδα της περίοχης των 2 λιμνών.Επίσης στο χώρο θα βρείτε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα είδη ψαριών που βρίσκονται στις λίμνες, για ένα είδους δέντρο το σκλήθρο καθώς και για τα υγρολίβαδα.

Τέλος στο παρατηρητήριο θα μπορούν οι επισκέπτες να παρατηρούν τα πουλιά με κυάλια και να  πάρουν μια γεύση από το πώς γινόταν η αλιεία και η αγοραπωλησία των ψαριών παλιά. Επίσης θα υπάρχει και μια παλιά ξύλινη βάρκα που χρησιμοποιούνταν στην αλιεία για να την παρατηρούν οι επισκέπτες.Στο  Κέντρο Πληροφόρησης λειτουργεί αναψηκτήριο όπου μπορούν οι επισκέπτες να  απολαύσουν τον καφέ ή τον χυμό τους και να ζήσουν στιγμές χαλάρωσης και ξεκούρασης  βλέποντας την πανέμορφη λίμνη Χειμαδίτιδα καθώς και το βουνό του Αγίου Μηνά με την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής.

΄Ωρες λειτουργίας 9π.μ έως 5 μ.μ(θερινό ωράριο) και 9π.μ εως 4.μ.μ(χειμερινό ωράριο).

Μέρες λειτουργίας:Από Δευτέρα έως Κυριακή.Το κέντρο θα παρεμένει κλειστό κάθε Τέταρτη (εκτώς αργειών).

Είσοδος κατά άτομο 1 Euro (Εξαιρούνται τα παιδία του Δημοτικού που είναι δωρεάν)

Οι ξεναγήσεις θα γίνονται ανα μια ώρα και η διάρκεια της ξενάγησης θα είναι 40 λέπτα.

Τηλέφωνα επικοινωνίας:

Κέντρο Πληροφόρησης:2386770600

Πασχάλης Λυπίτκας:6976846697

Τουρατζίδου Μαρία:6936833331

Φαξ Δήμου Αετού:23860-41615

 

kentro2 kentro1

 

kentro8 kentro7

 

kantro6 kentro10

kentro5

 

kentro4 kentro3

 
Ο Σύλλογος Πληττωμένων Βαλτονέρου καλεί όποιον θέλει να γίνει μέλος του να επικοινωνήσει στo τηλέφωνο  6934938332 η στο email : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.
 
ΓΕΝΙΚΑ
 
ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ
 
Ενας νέος Σύλλογος ιδρύθηκε στον Δήμο μας. Ο Σύλλογος Πλητωμένων Ορυχείου Αμυνταίου, Βαλτονέρων. Οι σκοπός του Συλλόγου είναι να μπει ένα τέλος στα προβλήματα που δημιουργεί η λειτουργεία του ορυχείου στην ευρήτερη περιοχή. Για πληροφορίες και εγγραφές στο Σύλλογο θα μπορείτε να ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα του Συλλόγου που θα βρίσκετε στον αέρα από 1η Σεπτεμβρίου   www.valtonero.gr.