Κεν. Ενημέρ. Αρκτούρου

Κεν. Ενημέρ. Αρκτούρου

Το Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ αρκούδα άρχισε να λειτουργεί τον Οκτώβριο του 1998 με στόχο την παροχή γνώσεων για την καφέ αρκούδα αλλά και την ευαισθητοποίηση του κοινού για τους κινδύνους που απειλούν το είδος.

Το Κέντρο βρίσκεται στη Δυτική Μακεδονία, στον τοποθεσία Αετό Φλώρινας και αποτελεί τμήμα του Περιβαλλοντικού Κέντρου του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ. Δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος LIFE ΑΡΚΤΟΣ  “Διατήρηση της καφέ αρκούδας και των βιότοπων της στην Ελλάδα” (2η φάση 1997 – 1999).

Στόχοι του Κέντρου Ενημέρωσης για την αρκούδα

· Ευαισθητοποίηση κοινού

· Πληροφόρηση

· Περιβαλλοντική εκπαίδευση

Το Κέντρο απευθύνεται σε άτομα κάθε ηλικίας και με διαφορετικά επίπεδα γνώσεων στα θέματα που πραγματεύεται.

Τα στοιχεία που παρουσιάζονται σχετικά με τη βιολογία, την οικολογία και την προστασία της καφέ αρκούδας, προέκυψαν από την έρευνα και μελέτη της επιστημονικής ομάδας του ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ.

Η σχεδίαση των εκθεμάτων έγινε με γνώμονα τον σεβασμό στην ιδιαιτερότητα του είδους και την ανάγκη του για ανενόχλητη από την ανθρώπινη παρουσία επιβίωση.

Οι  επισκέπτες του Κέντρου έχουν τη  δυνατότητα να επιλέξουν τα θέματα στα οποία επιθυμούν να εμβαθύνουν και να αλληλεπιδράσουν  με τις πληροφορίες που τους παρέχονται, αποκτώντας με αυτόν τον τρόπο ενεργό ρόλο στα δρώμενα. Η περιήγηση στο χώρο σηματοδοτεί ένα ταξίδι στη «ζωή της αρκούδας» μέσω ενός σεναρίου με φυσική ροή και συνέχεια. Οι επισκέπτες καλούνται να ανακαλύψουν τη μυστηριακή σχέση της αρκούδας, του περιβάλλοντος και του ανθρώπου.

Η απαιτούμενη  για τη λειτουργία του Κέντρου ενέργεια εξασφαλίζεται με την αξιοποίηση ηλιακής ενέργειας  με χρήση φωτοβολταϊκών τόξων.

Οι θεματικές ενότητες που παρουσιάζονται στο Κέντρο Ενημέρωσης για την αρκούδα

  • Αναπαραστάσεις της αρκούδας από τον άνθρωπο
  • Εξέλιξη του είδους – Γεωγραφική κατανομή του είδους στον Ελλαδικό χώρο
  • Βιολογία – Οικολογία

Καταφύγιο Λύκου

Στην Ελλάδα, η κατοχή του λύκου είναι παράνομη σύμφωνα με το Δασικό Κώδικα από το 1969. Στο πλαίσιο συμμετοχής του Περιβαλλοντικού Κέντρου στο πρόγραμμα LIFE «ΛΥΚΟΣ», το οποίο υλοποίησε ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ από το 1998 έως το 2001 δημιουργήθηκε το Καταφύγιο του Λύκου, ένας ειδικός χώρος για τη φιλοξενία αιχμάλωτων λύκων, που προέρχονται είτε από κατασχέσεις, είτε από ζωολογικούς κήπους. Οι πρώτοι λύκοι προήλθαν από το Κέντρο Περίθαλψης Άγριων Ζώων και Πτηνών της Αίγινας, στο οποίο κατέληξαν μετά το κλείσιμο ζωολογικών κήπων της Αθήνας (Εθνικός Κήπος, Νέα Φιλαδέλφεια), ενώ στη συνέχεια μεταφέρθηκαν εδώ και λύκοι από κατασχέσεις αλλά και από τον ζωολογικό κήπο της Φλώρινας.

Οι λύκοι αυτοί, απομακρυσμένοι από τη φυσική κοινωνική τους ομάδα, την αγέλη, από πολύ μικρή ηλικία και έχοντας ζήσει σε άμεση εξάρτηση από τον άνθρωπο, όπως και οι αιχμάλωτες αρκούδες, δεν γνωρίζουν τους βασικούς μηχανισμούς επιβίωσης και κατά συνέπεια, και αυτοί είναι αδύνατο να επανενταχθούν και να επιβιώσουν στο φυσικό τους περιβάλλον. Μετά την εισαγωγή και την περίθαλψή τους στον Κτηνιατρικό Σταθμό και αφού στειρωθούν μεταφέρονται στο Καταφύγιο του Λύκου, στο ειδικά περιφραγμένο τμήμα φυσικού δάσους βελανιδιάς, έκτασης 70 στρεμμάτων, όπου θα ζήσουν το υπόλοιπο της ζωής τους.

Δίπλα σε αυτό λειτουργεί και υποδέχεται επισκέπτες όλο το χρόνο, καθημερινά Κέντρο Ενημέρωσης για το λύκο για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των επισκεπτών και όπου γίνεται μια προσπάθεια αντιστροφής της αρνητικής εικόνας που δυστυχώς κατέχει ο λύκος στη συνείδηση των ανθρώπων. 

Οι Λύκοι του Περιβαλλοντικού Κέντρου

Οι αγέλες του Καταφυγίου του Λύκου          

Οι λύκοι που φιλοξενούνται στο Καταφύγιο του Λύκου στην Αγραπιδιά, έχουν σχηματίσει δύο διαφορετικές αγέλες, οι οποίες, ζουν σε ξεχωριστούς χώρους, 20 και 50 στρεμμάτων αντίστοιχα. Στο πρώτο χώρο, φιλοξενείται η αγέλη του Χορτιάτη με πέντε λύκους, ενώ στο δεύτερο χώρο η αγέλη της Λύκαινας με εννιά λύκους. Επειδή ελάχιστοι λύκοι είχαν ονόματα από τους κατόχους τους, δόθηκαν σ’ αυτούς νέα ονόματα τα οποία συνδέονται με την περιοχή από όπου προέρχονται, με μυθικά πρόσωπα της περιοχής ή την ελληνική μυθολογία γενικότερα.